torsdag 5 december 2013

Matrialkunskap

Till skillnad från barrträd så har lövträden löv och barrträden barr. Barrträd såsom gran och furu används mest till byggnadssnickerier såsom fönster och olika reglar. Lövträd används mest till finsnickeri och inredningar t. ex ett ek kök. Generellt är lövträden hårdare än barrträden men det finns undantag som t. ex lind. Lövträden har en stor krona men barrträden har en central stam och grenar längs hela stammen förutom tallen som har grenarna glesare och börjar längre upp.

Lind är ett ganska mjukt träslag och det slår sig inte så det används i sniderier, till bland annat lådsidor i äldre snickeri. Förr var linden en viktig källa för bast (ett material bestående av långsträckta fibrer) till korgar och mattor.
En. Veden har en brunaktig kärna, ljus splint och behaglig doft. den växer långsamt och det gör den tätvuxen och seg. Därför är den mycket bra till att fläta korgar med. Enen har bra rötbeständighet och har använts till hässjestörar, vägmarkeringar, gårdsstörar och som dymlingar (en sorts träplugg för sammansättning av t. ex timmerstockar) vid hus och båtbyggen. De som använder enen använder den oftast till mindre föremål som smörknivar, saltkar, smörbyttor, knappar m.m...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar